Woningwaarde berekenen

Woningwaarde berekenen? Vraag een gratis online waardebepaling aan

Wil je de waarde van je woning weten? Als je overweegt om je huis te verkopen, is een gratis online waardebepaling een uitstekende manier om de huidige woningwaarde te berekenen. Zo krijg je inzicht in wat je huis nu echt waard is en kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Omdat de markt continu in beweging is checkt onze nieuwste tool niet alleen de huidige woningwaarde, maar blijft deze continu realtime updaten. Dit kan jij op ieder moment in zien zodat jij altijd op de hoogte bent van de waarde van jouw huis.

Meld je gratis aan en ontvang een eigen portaal met jouw woning voor:

  • Actuele woningwaarde van je huis
  • updates over de prijsontwikkelingen van uw woning
  • de meest recente transacties uit uw buurt
  • de gemiddelde woningwaardes in uw wijk
  • de mogelijkheid om op ieder gewenst moment interessante statistieken over de samenstelling van uw buurt te bekijken

Bekijk hieronder de demo van de waardebepaling

 

Wat is de woningwaarde?

De woningwaarde verwijst naar de marktwaarde of de intrinsieke waarde van een huis. De marktwaarde is de prijs die kopers bereid zijn te betalen, terwijl de intrinsieke waarde de echte waarde van het huis vertegenwoordigt. Makelaars spreken meestal over de marktwaarde wanneer mensen vragen “Wat is mijn huis waard?”

Deze waarde is essentieel voor zowel kopers als verkopers. Verkopers willen hun huis voor de hoogste prijs verkopen, terwijl kopers niet meer dan 100% van de woningwaarde kunnen financieren. Een nauwkeurige waardebepaling is dus cruciaal.

Hoe wordt de waarde van een woning bepaald?

De waardebepaling van een woning is een complex proces dat wordt beïnvloed door een combinatie van factoren.

Allereerst spelen locatiegebonden factoren een cruciale rol. Een huis gelegen in een gewilde buurt of dichtbij essentiële voorzieningen zoals scholen, winkels en openbaar vervoer kan aanzienlijk meer waard zijn dan een vergelijkbaar huis in een minder populaire omgeving.

Daarnaast zijn de grootte van het perceel, het woonoppervlak, het bouwjaar en de staat van onderhoud belangrijke indicatoren. Een goed onderhouden woning met recente renovaties kan een hogere marktwaarde hebben dan een woning die veel reparaties vereist. Interne kenmerken zoals de indeling, het aantal slaapkamers en badkamers, en de kwaliteit van afwerkingen en installaties dragen ook bij aan de waarde.

Tegenwoordig speelt ook het energielabel een essentiële rol in de waardebepaling. Een woning met een gunstig energielabel (bijvoorbeeld A of B) kan aantrekkelijker zijn voor kopers vanwege de lagere energiekosten en is vaak meer waard dan een woning met een lager label.

Daarnaast wordt de waarde van een woning ook beïnvloed door de huidige vastgoedmarkt en economische omstandigheden. In een verkopersmarkt, waar de vraag naar woningen het aanbod overtreft, kunnen woningen voor hogere prijzen verkocht worden.

Onze waardebepaling tool houdt met al deze factoren rekening, mede door te kijken naar de verkoopprijs van gelijkwaardige woningen in de buurt.

Intrinsieke waarde van een woning

Deze waarde wordt beïnvloed door zowel positieve als negatieve factoren zoals de staat van het huis, de oppervlakte, de ligging en de aanwezigheid van groenvoorzieningen.

Marktwaarde van een woning

De marktwaarde wordt bepaald door de vraag en het aanbod van soortgelijke huizen in de regio.

Hoe kan ik de waarde van mijn huis bepalen?

Er zijn twee hoofdmethoden:

  1. Online berekenen: Dit geeft een schatting op basis van gemiddelde prijsstijgingen, maar houdt mogelijk geen rekening met unieke eigenschappen van het huis.
  2. Taxateur inschakelen: Voor gemiddeld €700 kan een professionele taxateur een nauwkeurige schatting geven. Vind het dichtstbijzijnde kantoor onderaan deze pagina.

Hoe kan ik de waarde van mijn woning verhogen?

Waardevermeerdering kan worden bereikt door het comfort te verhogen of de woonlasten te verlagen. Dit kan door renovaties, energiezuinige maatregelen of het verbeteren van de onderhoudsstaat.

Wat is het verschil tussen marktwaarde en WOZ-waarde?

De marktwaarde is de huidige waarde, terwijl de WOZ-waarde de waarde is volgens de gemeente op 1 januari van het voorgaande jaar. De marktwaarde is vaak nauwkeuriger voor het bepalen van een openingsbod, terwijl de WOZ-waarde wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen.

In een stijgende markt is het normaal dat de WOZ-waarde lager is dan de vraagprijs. Echter, dit betekent niet noodzakelijk dat de vraagprijs correct is. Het is verstandig om de woningwaarde aan te vragen om een realistische inschatting te maken.

Vind de dichtstbijzijnde vestiging in jouw buurt voor advies