Verbouwen neemt vlucht in coronatijd

Corona dwingt mensen om veel meer tijd in eigen huis door te brengen. Horeca dicht, weinig reisgelegenheid en werkplekken die van kantoor naar thuis zijn verplaatst. Een situatie die vooral de klussers onder ons laat opleven.

Andere ogen

Het ‘thuisleven’ maakt dat we met andere ogen naar onze woning kijken. Waar je normaal gesproken met z’n allen een goed deel van de dag buitenshuis bent, daar moet je het nu veel met elkaar op de vierkante meter zien te vinden. Ook vallen achterstallige klusjes en onderhoud meer op: je loopt er immers dagelijks meerdere keren tegenaan.

Beste vriend

Het leidt er toe dat de doe-het-zelf-zaak ondertussen onze beste vriend is geworden. We schilderen, timmeren en boren wat af met elkaar. Maar ook de grotere wensen krijgen prioriteit. Toch die dakkapel maar eens zetten om meer thuiswerkruimte te creëren.

Volle vakagenda’s

Het geld hiervoor komt deels uit eigen zak, maar er is ook een significante groei te zien wat betreft hypotheken voor verbouwing en/of verduurzaming van een woning. De Hypotheker noteerde een toename van maar liefst 84 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens de geldschieter laat de Vereniging voor vakmensen (VLOK) weten dat de agenda’s van veel vakmensen de komende tijd volledig gevuld zijn.

Klusmes

Het vele renoveren en uitbouwen is niet alleen het gevolg omdat elke vierkante meter opnieuw wordt bekeken tijdens het vele thuis zijn of omdat vakanties niet doorgaan. Ook de almaar stijgende huizenprijs van de afgelopen jaren heeft geleid tot noeste klusdrift: veel mensen verzilveren de overwaarde op hun woning en gebruiken dit geld voor verbouwing of verduurzaming. Waarmee vaak opnieuw extra waarde aan het huis wordt toegevoegd en het (klus)mes aan twee kanten snijdt.

Liever nieuw huis?

Wie wil weten over de hypothecaire mogelijkheden voor verbouwen en verduurzamen, kan daarvoor natuurlijk altijd bij een financieel adviseur terecht. Liever een heel nieuw huis omdat er extra ruimte nodig is? Loop dan gerust bij ons binnen om te kijken welke huizen wij in portefeuille hebben.