Veilige feestdagen

Een avondrondje door de straten maakt duidelijk dat de kerstboom alweer is opgenomen in de huiselijke sfeer. Ook buiten doen lichtjes en ornamenten hun uiterste best om de kerst op te fleuren. Feest alom, maar let op de veiligheid.

Duizenden brandmeldingen

De brandweer krijgt jaarlijks rond de kerst duizenden meldingen van brand in een woning, zo melden ze op hun site. Op de spoedeisende hulp is het volgens het korps druk, met bijna tienduizend mensen die behandeld moeten worden voor (ernstige) brandwonden. Onder andere dankzij kaarsen, kerstbomen die vlam vatten en brandwonden door gourmetten of fonduen.

KEMA

Op brandweer.nl staan daarom een heleboel decembertips om de feestdagen veilig te houden. Vaak gaat het om goed opletten en de aandacht er bij houden, soms is het goed om je er in elk geval even in te verdiepen. Let bijvoorbeeld op het KEMA-keurmerk op versiering omdat dit aangeeft dat het brandveilig is. Check ook of de bekabeling van bijvoorbeeld lichtsnoeren na alle keren in- en uitpakken nog steeds onbeschadigd is. Rol kabelhaspels bovendien altijd helemaal uit en koppel geen stekkerdozen aan elkaar.

Met kluit

Verlichting die warm wordt, moet je ‘s avonds bij het slapen gaan echt uitdoen en al helemaal niet in de buurt van licht ontvlambare materialen plaatsen. Dit laatste kan een kerstboom zijn. De brandweer adviseert een goedgekeurde kunstboom of, als je liever voor echt gaat, een boom met kluit die dagelijks water krijgt. Dan blijft de boom vochtig en is hierdoor minder brandgevaarlijk dan een uitgedroogde kerstboom zonder kluit.

Stevig

Voor kaarsen en andere vurige objecten geldt dat ze stevig moeten staan, altijd uit de buurt van ontvlambare materialen, bijvoorbeeld gordijnen. Gebruik ze zeker niet in kerststukjes of in de kerstboom zelf. Houd ze weg bij andere warmtebronnen om smelten te voorkomen.

Deksel

Ga je gourmetten of fonduen? Pas dan vooral op met de stellen met gel- of spiritusbranders. Laat deze eerst afkoelen voor het bijvullen. Zorg dat wijde kleding (mouwen bijvoorbeeld) niet in de buurt van vuur komt en houd altijd een passend deksel bij de hand om eventueel vuur te doven.

Veilig

Kijk voor alle tips op de website brandweer.nl en geniet vervolgens van veilige feestdagen.