Nieuwbouwwoning telt gemiddeld negentien opleveringsgebreken

Niet elk nieuwbouwhuis wordt perfect opgeleverd. Jaarlijks analyseren bouwkundigen van de Vereniging Eigen Huis (VEH) hoe de aannemers het er op dit punt vanaf brengen. In 2020 leverde dit een gemiddelde op van 19 gebreken per nieuwbouwwoning.

Veertienduizend keuringen

Voor het onderzoek zijn ruim veertienduizend opleveringskeuringen bekeken. Iedereen die een nieuwbouwwoning koopt, kan de VEH vragen mee te kijken naar staat van het geleverde werk. Uit de analyse blijkt immers dat er nogal eens iets misgaat. In 2020 ging het in zo’n 19 gevallen per nieuwbouwwoning mis. Een jaar eerder waren dat er 20 per woning.

Vooral de gevel

De meeste bouwfouten, gemiddeld zeven per woning, werden geconstateerd in gevels. Beschadigde kozijnen en ramen, slecht of helemaal niet uitgevoerd schilderwerk, niet sluitende deuren en ramen en een witte waas van zout en kalk op de stenen behoorden tot de meest voorkomende gevelgebreken. Keuken en badkamer kwamen tot gemiddeld 5 minpunten, fouten in installaties en verblijfsruimten pakten er gemiddeld drie.

Nonchalant

Uit de analyse komt verder naar voren dat vrijstaande woningen de meeste gebreken vertonen, gemiddeld 26. Op plek twee staan de twee-onder-een-kappers met 20 gebreken, gevolgd door de hoekwoningen (18), tussenwoningen (16) en appartementen (15). Hoe groter, hoe meer fouten als het ware. Volgens de VEH blijken veel bouwers nogal nonchalant bij de eindcontrole voor de overdracht en is het dus zaak om je woning goed te controleren. Een deskundig oog is daarbij zeker een meerwaarde.

Vooroplevering

Vooral tijdens de vooroplevering, circa twee weken voor de sleuteloverdracht en eindcontrole, is het zaak om de lijst met eisen en wensen goed na te lopen. Dan kunnen voorkomende mankementen tijdig worden verholpen.

Loop gerust binnen

Heb je een nieuwbouwwoning, check dan op eigenhuis.nl de missers per gemeenten. Ook lees je hier meer over de opleveringskeuring. Maar je kunt natuurlijk ook altijd even bij ons binnenlopen voor gedegen advies.