Nieuw jaar met nieuwe hypotheekregels

Zoals altijd betekent een nieuw jaar nieuwe regels. Omdat we 2020 met z’n allen vooruit zaten te kijken, komen de lijstjes met nieuwe regeltjes sneller dan voorheen. Zo blijkt dat er rond hypotheken best wel wat dingetjes bijgeschaafd gaan worden in dit nieuwe jaar.

Op een rijtje

De meeste zaken hebben we al eerder de revue laten passeren in deze Garantiemakelaar-blog, maar we zetten de belangrijkste nog even overzichtelijk op een rijtje:

  • Een hele prettige nieuwe regel geeft starters meer kans op de woningmarkt. Per 1 januari 2021 wordt namelijk de overdrachtsbelasting geschrapt voor mensen onder de 35 jaar die hun eerste huis kopen. Scheelt toch mooi twee procent van de koopprijs. Let wel: na 1 april van komend jaar wordt de regel gemaximeerd en geldt dit alleen nog voor huizen tot vier ton.
  • Tweeverdieners kunnen iets meer lenen. Tot nu toe wordt een tweede inkomen namelijk maar voor tachtig procent meegeteld, dit stijgt in 2021 naar negentig procent.
  • Daarnaast telt een eventuele studieschuld minder zwaar mee bij het bepalen van de maximale leencapaciteit. Tot nu toe wordt gerekend met een vast percentage. Vanaf volgend jaar wordt dit gekoppeld aan de gemiddelde rente van de voorgaande vijf jaar. Omdat de rente laag is, betekent dit voor de meeste mensen met een studieschuld meer leenruimte.
  • Omdat de gemiddelde huizenprijs maar blijft stijgen, wordt ook de grens voor een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) opgetrokken. Die ligt nu op 310 duizend euro, maar is per 1 januari jl. gestegen naar maar liefst 325 duizend euro. Ben je van plan om meteen aan het verduurzamen te verslaan, dan is dit bedrag zelfs oprekbaar tot 344.500 euro.

Weten wat voor jou geldt?

Wil je exact weten welke regels voor jou en jouw situatie gelden, stap dan vooral bij een financieel adviseur binnen om verrassingen te voorkomen.