Huizenprijzen blijven stijgen

Hoewel in het begin van de coronacrisis werd gezegd dat huizenprijzen onder druk zouden komen te staan, blijkt nu precies het omgekeerde: nog altijd stijgen de prijzen. Vooral omdat er steeds minder aanbod is, zo zegt makelaarsvereniging NVM.

Toegenomen krapte

Uit de woningmarktcijfers over het derde kwartaal blijkt volgens de NVM duidelijk dat er voorlopig nog geen sprake van een dalende prijstrend. Belangrijkste reden is de toegenomen krapte in het aanbod: er is voor kopers steeds minder te kiezen en schaarste duwt prijzen nu eenmaal omhoog.

Plus 14,4 procent

Volgens het kwartaalrapport werden er in het derde kwartaal van 2020 exact 41.583 koopwoningen verkocht, het hoogste aantal in bijna drie jaar en een stijging van zeven procent ten opzichte van het daaraan voorafgaande kwartaal. Ten opzichte van een jaar eerder noteerden de makelaars zelfs een plus van 14,4 procent.

101

Zoals gezegd heeft de almaar doorgaande huizenmarkt invloed op de huizenprijzen. De krapte op dit moment is te vergelijken met die in 1999. Lang geleden dus. Die krapte leidt deze keer naar een gemiddeld transactiebedrag van 354 duizend euro. In vergelijking met 2019 hebben we het dan over een stijging van 11,6 procent. Toch hebben die hoge prijzen geen negatieve invloed op de koopbereidheid. Stond een gemiddelde woning in het derde kwartaal van 2019 nog 135 dagen te koop, deze periode is afgelopen kwartaal teruggebracht naar slechts 101 dagen.

Aankoopmakelaar

Al met al wordt het zoeken naar een gewenste woning steeds minder gemakkelijk. Het verkoopaanbod minutieus bijhouden, is een goede start maar kost veel tijd. Overweeg daarom – zeker als je van plan bent om buiten je eigen regio te verhuizen – ons als aankoopmakelaar in te schakelen. Onze kennis van de markt, de vroegtijdige signalering van huizen die te koop komen en onze toegang tot het register met ‘stille verkoop’ maakt de kans op het vinden van dat ene droomhuis een stuk groter.

Klaarstaan

Neem daarom gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Wij staan altijd voor je klaar.