Eerlijk zullen we alles delen

De heersende gedachte is vaak: heb je iets nodig, koop het dan. Toch kan dat tegenwoordig gemakkelijk anders. Check bijvoorbeeld eerst of je het kunt lenen. Er komen steeds meer apps waarin mensen spullen delen. Dat scheelt geld en werkt erg snel.

Deeleconomie

In de deeleconomie ruilen, lenen en delen we met elkaar wat we hebben. Iemand die incidenteel een gat moet boren, wil niet altijd meteen een boormachine kopen. Even vragen in de buurtapp levert vaak al een bereidwillige buur op die het apparaat wil uitlenen.

Platforms

Dit uitlenen kan ver gaan: van ladder tot auto. Misschien dat de buurtapp wat beperkt is, maar op de verschillende online platforms die zich met delen bezighouden, vind je vrijwel alles.

Gerust gevoel

Wat professionele deeleconomieapps vaak met zich meebrengen, is dat er een kleine vergoeding gevraagd kan worden. Iemand heeft de apparatuur immers ooit wél gekocht en die vergoeding maakt het lenen gevoelsmatig gemakkelijker. Ook zijn er platforms die bijvoorbeeld een verzekering regelen, mocht iets kapot gaan tijdens het uitlenen. Lees daarom altijd even de voorwaarden wanneer je gebruik maakt van de verschillende deelapps.

Eindeloos

De leenmogelijkheden zijn eindeloos. Bovendien hoeft je de spullen niet op te slaan voor een mogelijk volgende keer dat je ze nodig hebt. Dat scheelt ruimte. Zeker als je het nooit meer gebruikt, het altijd in de weg staat en het eigenlijk dus zonde van je geld is geweest.

Zoeken

Een heel bekende deelsite is Peerby.com. Even ingeven wat je zoekt en in welke omgeving en een lijst met mogelijkheden doemt op. Met mensen die spullen uitlenen (gratis) of die er iets voor vragen. De keuze is aan jou. Om in contact te komen, zul je alleen een account moeten aanmaken. Zoek je een auto, check dan bijvoorbeeld Snappcar.nl. Tik op Google deelplatform in en de vele mogelijkheden komen bovendrijven.

Meer weten?

Meer weten over deelmogelijkheden? Check dan ook deze pagina van milieucentraal: https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/duurzaam-delen-en-geven/delen-is-het-nieuwe-hebben/