Check hoe je kunt besparen en verduurzamen

Leuk om te doen en misschien levert het nog een besparing op. Inzichten krijg je er in elk geval van: de gratis Energie Bespaarcheck. Het beantwoorden van een paar vragen levert een fraai rapport op met duurzame suggesties.

Suggesties

De Energie Bespaarcheck is een initiatief van De Hypotheekshop en De Energiebespaarders, een bedrijf dat zich toelegt op het verduurzamen van woningen. De bespaarcheck is bedoeld om suggesties te geven over het verder verduurzamen van je woning. Met het rapport in de hand kun je bovendien bij je hypotheekverstrekker onderzoeken hoe eventuele ingrepen zijn te financieren. Voor verduurzaming zijn immers speciale leningen in het leven geroepen.

Verduurzamen?

Verduurzaming staat op het wensenlijstje van menig huiseigenaar. Het bespaart geld en je ontziet het milieu. Bovendien: het zou zomaar kunnen dat de overheid in de toekomst strengere regels gaat stellen. En dan ben je dus al klaar. Maar het financiële voordeel begint meteen.

Eerst investeren

Vanzelfsprekend moet je wel eerst investeren. Nu sparen vrijwel niks meer oplevert, is investeren in verduurzaming voor veel mensen een mooi alternatief. Omdat het zich op termijn terugbetaalt door een lager energieverbruik. In het rapport dat de bespaarcheck voor je uitdraait, staat daarom bij alle opties een terugverdientijd vermeld.

Terugverdientijd

Aan de hand van die terugverdientijd – in combinatie met de kosten en de milieu-impact – kun je beter bepalen welke maatregelen voor jou zin hebben. Je hoeft tenslotte niet alles in een keer te doen. Wil je vooraf weten welke energiesubsidies en -leningen er zoal zijn, dan is Milieu Centraal misschien een goed startpunt. Op milieucentraal.nl vind je hier meer over. Ook op de pagina’s van je eigen gemeente is vaak te vinden wat er lokaal aan subsidie mogelijk is.

Vraag altijd advies

Verder is het bij geldzaken altijd aan te raden om advies te vragen bij een financieel deskundige, zoals  je hypotheekverstrekker. Dan voorkom je problemen achteraf en krijg je alle details helder voorgeschoteld. De Energie Bespaarcheck vind je op de webpagina van De Hypotheekshop: hypotheekshop.nl/energie-bespaarcheck.