Een overzicht van de kosten bij het verkopen van een huis

Het verkopen van een huis is een aanzienlijke onderneming, niet alleen wat betreft tijd en moeite, maar ook in financieel opzicht. Veel verkopers zijn zich niet volledig bewust van de kosten die gepaard gaan met de verkoop van hun woning. Een goed inzicht in deze kosten is essentieel voor een succesvolle en financieel verantwoorde verkoop. In dit artikel bespreken we de verschillende kostenposten die je kunt verwachten bij de verkoop van jouw huis. Opgesplitst in noodzakelijke- en optionele kosten.

Noodzakelijke kosten

1. Promotie kosten
Er zijn verschillende kosten om de woning op de markt te brengen. Deze zijn afhankelijk van hoe uitgebreid je jouw huis wilt adverteren. Deze kosten kunnen dus variëren per makelaar en opdracht.

Bij een Garantiemakelaar bevatten de promotie kosten bijvoorbeeld volgende elementen:

  • Funda aanmelding
  • Professionele fotografie (360 + video optioneel)
  • Woningbrochure (fysiek en pdf)
  • Interactieve plattegrond
  • Social media advertenties

De kosten hiervan zijn tussen de €450,- en €850,-

2. Courtage van de makelaar
De standaardvergoeding voor een verkoopmakelaar staat bekend als ‘makelaarscourtage’. De meeste makelaars hanteren geen vast tarief, maar berekenen hun fee op basis van een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs.

In Nederland ligt het gemiddelde makelaarscourtage voor het verkopen van een woning rond de 1,12%. Gemiddeld genomen kost het verkopen van een huis in Nederland ongeveer €5.101, exclusief BTW. Bereken hier meteen hoeveel dit voor jouw woning is

3. Notariskosten
Bij de verkoop van een huis zijn notariskosten onvermijdelijk. Deze kosten zijn voor het opstellen van de akte van levering en het regelen van de eigendomsoverdracht.

De notaris doet de overdracht bij de verkoop van een huis en daar zijn kosten aan verbonden. De kosten zijn meestal tussen de €250 en €600, en daarnaast €145 om de akte te registreren bij het kadaster.


Optionele kosten

4. Reparaties en Renovaties
Mogelijk moet u reparaties uitvoeren of renovaties doen om uw huis aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers. Dit kan variëren van kleine reparaties tot grotere verbouwingen.

5. Verkoopstyling
Verkoopstyling, het professioneel inrichten van uw huis om kopers aan te trekken, kan helpen om een snellere verkoop tegen een hogere prijs te realiseren. De kosten hiervan kunnen variëren afhankelijk van de omvang van de styling.

7. Overige Kosten
Denk aan kleine uitgaven zoals extra schoonmaakkosten, opslagkosten voor persoonlijke bezittingen en eventuele tijdelijke huisvesting indien u uw huidige woning moet verlaten voordat u in een nieuw huis trekt.

Vul hieronder je gegevens in voor een indicatie van de kosten van de verkoop van jouw woning.