Aankooptraject

Wat is een aankooptraject?

Een aankooptraject is de volledige ondersteuning van een aankoopmakelaar bij het aankopen van een huis. Wanneer je een huis gaat kopen is het verstandig om je te laten voorlichten door een aankoopmakelaar. Deze zorgt ervoor dat jij geen impulsaankoop doet en weet door zijn/haar expertise goed op de verborgen gebreken te letten. Zo koop je geen kat in de zak! De aankoopmakelaar helpt jou bij een aankooptraject met zaken als het bieden op een huis en de benodigde papieren.

Wij leggen je graag stap voor stap uit hoe ons aankooptraject eruitziet. Eerst zetten wij nog een aantal voordelen van een aankoopmakelaar op een rij.

Voordelen aankoopmakelaar

– Je betaalt niet teveel voor je woning, dit is al reden genoeg om een Garantiemakelaar in te schakelen toch?!
– Het verwachte onderhoud aan de woning wordt vooraf goed ingeschat, zodat jij weet waar je aan toe bent.
– De bouwkundige keuring wordt op de juiste manier geïnterpreteerd, voor jou geen verrassingen en tevens een sterkere positie bij de onderhandelingen.

Hoe het aankooptraject start

Jij staat bij Garantiemakelaars centraal. Wij helpen jou bij het in kaart brengen van al jouw eisen. We vragen je het hemd van het lijf over al jouw woonwensen!
In welke omgeving wil je wonen?
Welke toekomstplannen heb je?
Hoeveel kamers moet de woning hebben?
Ga je voor een rijtjeshuis of liever een appartement?
Wil je nog verbouwen of wil je een instapklare woning?
Wat is de bestedingsruimte?
En natuurlijk nog heel meer!

Wij maken het vaak mee dat de wensen die je op het begin van het aankooptraject had gedurende het traject kunnen veranderen. Wij gaan daar flexibel mee om, je bent namelijk niet de eerste die zijn wensen wilt bijstellen. Soms krijg je na het bezichtigen van een woning juist extra inspiratie of weet je ineens duidelijker wat je graag wilt.

Op zoek naar een geschikte woning en woningen bezichtigen

Nadat al jouw woonwensen in kaart zijn gebracht zijn wij aan zet. Wij gaan voor jou op zoek naar de ideale woning. Wij kijken in ons eigen portfolio, doen navraag in ons netwerk en houden natuurlijk onze ogen voor jou open.
Als er een woning voorbijkomt waarvan wij denken dat hij geschikt is voor jou, plannen wij samen een bezichtiging in.

Tijdens de bezichtiging van een woning letten wij als aankoopmakelaar op andere zaken dan jij. De makelaar kan door zijn jarenlange ervaring de woning op waarde schatten. Ook ziet hij eerder verborgen gebreken en daarnaast kan de makelaar goed objectief blijven. Als koper kijk je op een andere manier naar een woning. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar wel goed om te beseffen dat dit ook een valkuil zou kunnen zijn. Als jij je richt op praktische zaken en natuurlijk dat onderbuikgevoel dan doen wij als jouw makelaar de rest.

 

Strategie en onderzoeken

Is de woning die je hebt bezocht met de aankoopmakelaar een schot in de roos? Dan gaan we samen de strategie bespreken. Er moeten bepaalde zaken eerst worden onderzocht voordat er een bod uitgebracht kan worden. Je kan hierbij denken aan een bouwkundige keuring, maar ook onderzoek in het Kadaster of bij de gemeente. Elke gemeente heeft namelijk een bestemmingsplan. Handig om te weten of je wellicht in de toekomst mag aanbouwen of niet. Wanneer al deze dingen goed zijn onderzocht en alle keuringen en rapporten binnen zijn worden deze beoordeeld. Wij bespreken dit natuurlijk samen met jou! Wij houden van open en eerlijke communicatie. Daarom zullen wij nooit iets voor jou achterhouden.

Als is gebleken dat de woning met vlag en wimpel door alle keuringen heen is gekomen dan kunnen we gaan onderhandelen. Natuurlijk hebben wij bij de Garantiemakelaars daar ook een strategie voor! Wij bepalen samen met jou het openingsbod en wat de maximale prijs is die je wilt bieden. Als hier goede afspraken over zijn gemaakt nemen wij contact op met de verkopende partij. Wanneer wij een bericht van hen hebben ontvangen lichten wij jou natuurlijk in.

Voordat we hieraan beginnen hebben we natuurlijk gekeken naar alle factoren die hierbij meespelen. Je mag bij het onderhandelen namelijk ook voorwaarden aandragen. Denk hierbij aan het verkopen van je huidige woning, onder voorbehoud dat de financiering rond is etc. Wij zullen jou hier ook in adviseren en uiteraard met jou meedenken.

 

De papierwinkel rondom de koopovereenkomst

Is het bod geaccepteerd door de verkoper? Spannend, nu ben jij een stap dichterbij het kopen van jouw ideale woning. Voordat het zover is moeten er natuurlijk nog papieren worden ondertekend. De verkoopmakelaar (de makelaar van de verkopende partij) maakt nu een koopovereenkomst op. Wij, als jouw aankoopmakelaar, lezen deze goed na. Staan alle voorwaarden die jij hebt opgegeven in de overeenkomst? Kloppen alle gegevens in de koopovereenkomst? Wij bespreken de koopovereenkomst natuurlijk ook samen met jou. Als alles klopt dan ondertekenen wij hem gezamenlijk. Na het ondertekenen zal de verkoper de overeenkomst naar de notaris sturen. Wanneer iedereen heeft getekend gaat de bedenktijd in. De bedenktijd is een periode van drie dagen waarbij jij mag beslissen om, zonder opgaaf van reden, de koop te ontbinden. Dit is wettelijk vastgelegd om jou als koper te beschermen.

Na deze drie dagen is, na ondertekening van de notaris, het huis echt van jou! Gefeliciteerd jij bent nu de eigenaar van de woning!

 

Een woning financieren

Bij de Garantiemakelaars helpen wij jou ook bij het vinden van een passende hypotheek. Door ons uitgebreide netwerk kunnen wij jou goed adviseren. Er zijn enorm veel aanbieders van financieringen! Dat kan voor jou best een beetje overweldigend zijn. Dat begrijpen wij, zeker als starters kunnen alle termen je onbekend zijn. Gelukkig zijn er voor starters speciale financieringsmogelijkheden. Hier kunnen wij jou ook bij begeleiden en doorverwijzen naar de juiste instanties. Hoe sneller jij diverse offertes opvraagt hoe eerder de financiering van jouw nieuwe woning rond is.

 

Een bezoek aan de notaris

De laatste stap van het aankooptraject is een bezoek aan de notaris. Er moet namelijk een akte van levering (ook wel eigendomsbewijs genoemd) worden getekend. Vooraf ontvang je een concept van de notaris, deze ontvangen wij ook en nemen deze graag met je door. Tijdens de onderhandelingen is afgesproken dat de woning op een bepaalde manier opgeleverd moet worden. Dit is ook vastgelegd in de koopovereenkomst. Al deze zaken moeten nu in orde zijn en volledig kloppen met wat er is overeengekomen. Daarom is het belangrijk om dit secuur te doen. Gelukkig hebben wij vaker met dit bijltje gehakt en weten wij precies waar we op moeten letten.

Wanneer alles in orde is dan kan de officiële akte van levering worden opgemaakt. Na ondertekening bij de notaris is de woning officieel jouw eigendom! Nu kan je de (eventuele) verbouwing of verhuizing gaan plannen!

Uiteraard wensen wij jou veel woonplezier in je nieuwe woning. Mocht je nog vragen hebben over ons kooptraject neem dan gerust contact met ons op. Wij horen graag hoe wij jou het beste kunnen ondersteunen tijdens jouw zoektocht naar het ideale huis.