Overwaarde woningen nog steeds in de lift

Goed nieuws aan het begin van het jaar. Zeker voor die mensen die hun huis vorige eeuw hebben gekocht. Bijna iedereen uit die periode heeft namelijk een woning met overwaarde. In totaal brengt nu ruim een op de drie woningen meer op dan de koopprijs.

Best bijzonder

Ondertussen is het geen echt nieuws meer dat de huizenprijzen erg hoog zijn. Zelfs de coronapandemie heeft maar weinig invloed gehad tot nu toe. Maar dat 99 procent van de huizen die voor de eeuwwisseling zijn gekocht overwaarde heeft, dat is best bijzonder.

Amsterdam

Daar komt bij dat volgens De Hypotheker 35 procent van de woningeigenaren zeker een ton aan overwaarde kan optekenen. Elf procent ziet de overwaarde zelfs de twee ton overstijgen. Dit blijkt uit cijfers van kadasterdata.nl. De meeste stijging is te zien bij huizen appartementen vanaf 120 vierkante meter. De appartementen met meer dan twee ton overwaarde zijn het meest te vinden in Amsterdam: veertig procent.

Onderwaarde daalt

Daar staat tegenover dat er nog altijd vele huizen met onderwaarde zijn. Hoewel dit aantal sinds 2016 met twee derde is gedaald, staan er met name in de grote steden in de Randstad veel woningen met onderwaarde. Vooral huizen die zijn gekocht vanaf 2018 hebben hiermee te kampen. Maar liefst 38 procent staat hiervan onder water. Reden? Het stevige overbieden om in die plekken Ć¼berhaupt een woning te kunnen vinden. Door dit overbieden zijn deze huizen op papier meteen al minder waard dan het aankoopbedrag.

Juiste woning voor juiste prijs

De overwaarde maakt dat het zoeken naar een nieuwe woning mogelijk aantrekkelijker wordt. Hoewel de huizenprijzen van andere woningen vanzelfsprekend ook hoger liggen. Maar wil je op zoek naar een nieuw dak boven je hoofd, klop dan vooral bij ons aan. Wij helpen je graag de juiste woning voor de juiste prijs te zoeken. Probeer het vooral en neem contact met ons op om uit te vinden wat wij voor je kunnen betekenen.